Door de rechtbank is de gemeente veroordeeld om een bedrag van ruim € 900.000 aan projectontwikkelaar Megahome te betalen. Dit omdat de gemeente te laat grond in Burgum-west heeft geleverd en een boete-clausule in werking is getreden.

De eerste contracten tussen Megahome en de gemeente dateren al van 2000. Na het uitbreken van de bouwcrisis (2007) heeft Megahome geen behoefte aan bouwgrond en beide partijen doen er jarenlang het zwijgen toe. Totdat Megahome zich in 2010 beroept op de boeteclausule.

Tegen het vonnis van de Rechtbank is zeker het nodige in te brengen en in hoger beroep kan er anders over worden geoordeeld. Feit blijft echter ook dat de gemeente (lees: het college en de ambtenaren) tekort zijn geschoten, in de jaren 2007-2011 is er volstrekt onvoldoende controle op dit dossier geweest en het vonnis met deze uitslag was te voorkomen geweest.

Dit constaterende is de vraag wat doe je dan als raadsfractie? Een motie van afkeuring indienen? Dit is een worsteling geweest, maar uiteindelijk hebben wij als fractie besloten het niet te doen. In de cultuur binnen de Raad van T-diel is het ongebruikelijk om een dergelijke motie in te dienen. Een motie komt dan te zwaar aan. Als fractie hebben we daarom besloten om het college als politiek verantwoordelijk orgaan wel een flinke draai om de oren/ tik op de vingers te geven, maar dit niet in de vorm van een motie.

Door de coalitiepartijen is een motie ingediend tot een onderzoek naar wat er mis is gegaan in dit dossier. Wij hebben dit niet gesteund, omdat er al duidelijk is wat er mis is gegaan, er is bovendien al een vertrouwelijk rapport waarvan de belangrijkste conclusies openbaar zijn gemaakt. De coalitie gebruikte het onderzoek ook als een bliksemafleider. Daarmee wordt dit voor de coalitie pijnlijke onderwerp over de verkiezingen heen getild. Voorts is het een groot probleem dat deze commissie alles in het geheim moet doen vanwege het hoger beroep en Megahome het onderzoek anders zou kunnen volgen en gebruiken in het hoger beroep, terwijl dit hoger beroep zeker anderhalf à twee jaar gaat duren. Dus niet transparant.

De hele oppositie was tegen dit onderzoek, maar de coalitie heeft de meerderheid dus het onderzoek komt er.