Als laatste punt op de raadsagenda stond 25 november het onderzoek naar benutting van restwarmte van Sonac voor verwarming van o.a. het gemeentehuis. Uit het eindrapport benutting restwarmte Sonac en uit krantenberichten wordt duidelijk dat alhoewel het technisch mogelijk is om restwarmte te transporteren naar het gemeentehuis en het zwembad dit project op puur economische gronden vooralsnog niet te rechtvaardigen is. Wel houdt de gemeente deze restwarmte in het achterhoofd. Misschien valt er iets te combineren met de aanleg van de nieuwe brug bij Burgum en valt het economische plaatje dan anders uit.
Al eerder, op de raadsvergadering van 21 oktober, heeft de fractie van GrienLinks aangegeven vragen te hebben bij het gebruik van de term duurzaamheid voor deze restwarmte.
Gelet op
• de definitie van Brundtland gebruikt in de duurzaamheidsnota It kin oars, it moat oars
• en de duurzaamheidscriteria zoals omschreven in het Toetsingskader voor duurzame biomassa van de overheid (wij doelen dan specifiek op het van toepassing zijn van de criteria op de gehele keten) vinden wij dat het gebruik van restwarmte van Sonac nuttig en efficiënt is maar niet onder de definitie van duurzaamheid valt. Bovendien denken wij dat er ook eens op deze manier gekeken kan worden naar het gebruik van bijvoorbeeld biogas.
Er is op 21 oktober toegezegd op deze vragen terug te komen als het onderzoek in de raad besproken wordt. Op 25 november neemt wethouder Houkje Rijpstra wederom kennis van onze vragen bij de duurzaamheid van restwarmte van Sonac en geeft ze aan dat het college daar anders over denkt….
Het college doet blijkbaar niet aan voortschrijdend inzicht. Het rapport Toetsingskader criteria duurzame biomassa geeft namelijk aan dat rekening gehouden moet worden met de CO2 uitstoot gedurende gehele keten van productie tot toepassing als het de beoordeling of biomassa duurzaam is of niet aangaat. De criteria in het Toetsingskader voor duurzame massa, ook wel de Cramer Criteria genoemd, worden in Nederland breed gedragen als duurzaamheideisen voor biomassa voor energiedoeleinden.
Jammer dat de wethouder alleen kennis neemt van onze vragen..
Een gemiste kans dat beleid niet bijgesteld wordt…
Tytsjerksteradiel is altijd voorloper geweest op het terrein van duurzaamheid. Door deze toetsingscriteria mee te nemen in de beoordeling duurzaamheid kan de gemeente voorloper blijven.
Rest ons nog..
Het college een goede tip mee te geven waar wat betreft duurzaamheid en CO2 uitstoot meer winst valt te behalen valt dan bij het gebruik van restwarmte: Promoot een vleesloze dag in de week!
En wat betreft de catering op het gemeentehuis werd binnen onze fractie het idee geopperd van een duurzame gevulde koek…… Ik weet nog niet precies wat ik me daarbij voor moet stellen, maar denk aan een andere vulling dan spijs. Misschien komen we wel uit op zo iets als een ouderwetse boterham met tevredenheid……