Gedwongen door vooral lagere inkomsten van het rijk heeft de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel zich als doel gesteld om 1,8 miljoen te besparen. Op 25 november 2010 vond de eerste opiniërende behandeling plaats. Door vooral veel ambtelijke inzet waren allerlei begrotingsposten tegen het licht gehouden, tot een mogelijk besparingsbedrag van maar liefst 2,6 miljoen. Hierbij zaten veel kleine efficiency-besparingen en zaken net even anders doen, maar ook ideeën als het sluiten van een bibliotheek of het zwembad.
In mijn inleiding heb ik er namens GrienLinks op gewezen dat de echt grote besparingsmogelijkheden niet worden genoemd, namelijk dat door de bijdrage van de gemeente van 12 miljoen aan de Centrale As, we per jaar 600.000 euro rente mislopen. Daarnaast mag de gemeente als compensatie voor het meebetalen aan de Centrale As maximaal 500 woningen bouwen westelijk van de Centrale As bij Burgum. De aanschaf van de grond kost ons nu jaarlijks 400.000 euro rente, terwijl het uiterst onzeker is of en wanneer en in welke mate er gebouwd kan worden. Dus een jaarlijkse besparing van 1 miljoen. In de overeenkomst met betrekking tot de Centrale As is ook een voorwaarde opgenomen dat vanwege een wijziging van omstandigheden de overeenkomst kan worden opengebroken, hiervoor is alle aanleiding. Ik werd overigens dezelfde dag nog geholpen door de uitspraak van de Raad van State waarbij de uitvoering van de Centrale As wordt opgeschort wegens de twijfel over de noodzaak van een vierbaansweg wegens onder andere lagere bevolkings- en verkeerscijfers.
Voor GrienLinks telt dat we niet willen bezuinigen op wat kwetsbaar is, dus niet op minima, natuur en milieu. Ook willen we een hoog voorzieningenniveau houden, dus sport, zwembaden en bibliotheken zijn voor ons belangrijk. Wij zijn wereldburgers, dus duurzaamheid en millenniumdoelen moeten na worden gestreefd, het gaat niet om de komende jaren maar om de komende decennia.
Voor burgers en organisaties volgen er nog inspraak mogelijkheden, vervolgens zal de raad de ombuigingen voor een tweede maal opiniërend bespreken, maar dan wel concreter waarna de raad dient te besluiten.