Het idee van een basisinkomen leeft in Nederland! Zo werd afgelopen zondag volop aandacht besteed aan dit onderwerp in VPRO's Tegenlicht. Woensdag 15 april zijn gemeenteraadsleden Brigitta Meinema en Jan Atze Nicolai, die zich beide inzetten voor de werkgroep basisinkomen Fryslân, te gast bij de Tegenlicht meet-up in Amsterdam.

 

Deze meet-up wordt georganiseerd naar aanleiding van de aflevering van Tegenlicht (afgelopen zondag). Hierin gaat het over experimenteren met de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Op de site van Tegenlicht komen Brigitta Meinema en Jan Atze Nicolai ook aan het woord:

In Friesland is het nadenken over een experiment met een basisinkomen nog in een pril stadium. Gemeenteraadsleden Brigitta Meinema (Tytsjerksteradiel) & Jan Atze Nicolai (Leeuwarden) zijn met de werkgroep Basisinkomen Fryslân actief om draagvlak te creëren. Zeer recentelijk is er een petitie gestart.

De twee willen aanhaken bij het motto van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa in 2018. Dat motto is Iepen Mienskip, een Fries begrip voor een naar buitengerichte gemeenschapszin en solidariteit. De twee raadsleden denken al lang na over het basisinkomen. Volgens Meinema begon dat toen ze "aanliepen tegen het paradigma dat betaald werk als meer wordt gewaardeerd dan vrijwilligers- en onbetaald werk". Er is 'een paradigmashift nodig waarbij inclusief gedacht wordt en niet exclusief'.

De prille initiatieven in Friesland worden afgestemd met andere lokale afdelingen van GroenLinks, zoals die in Nijmegen. Er is op een landelijk congres voorgesteld het basisinkomen op de agenda te zetten. Het was op dit congres dat GroenLinks besloot er werk van te maken lokale experimenten juridisch en financieel mogelijk te maken.

Klik hier om meer te lezen over de aflevering, of deze terug te kijken

Lees dan ook meteen hieronder in de bijlage het opiniestuk dat Meinema en Nicolai schreven en dat gepubliceerd is in het Dagblad van het Noorden van 8 april!