Twee leerlingen van de Reinboge in Burgum, Rixte en Patrice, hebben tijdens de Dag van de Democratie een wens in de Wensenboom op het gemeentehuis gehangen. Hun wens is: Meer schoonheid en vreugde.

Rixte en Patricemaken zich grote zorgen over de plastic soep in de wereldzeeën. GrienLinks deelt deze zorgen en is gaan nadenken hoe ze de wens zou kunnen gaan oppakken.  

Zelf kwamen de dames met het goede idee om hondenbezitters een schepje uit te delen zodat de hondenpoep niet meer in plastic zakjes in het milieu terecht komt. Om meer bewust wording te creëren over wat plastic met het milieu doet, is door GrienLinks  contact gezocht met de  (helaas nog steeds enige in onze wereld) Groninger milieu Stewarts en Maria Koyck, afvalkunstenares. Zij waren bereid naar Friesland te komen en de gemeente Tytsjerksteradiel heeft het mogelijk gemaakt dat zij op 23 september een interessante en leerzame milieu- educatieve les verzorgd hebben voor groep 8 van de Reinboge. Bewustwording staat bij deze les voorop. Want weet bijvoorbeeld iedereen wel dat door een weggegooide Mc Donaldsbeker een egeltje dood kan gaan?  

De leerlingen van groep 8 toonden na de les betrokkenheid door met de milieustewards Kars en Wally veel zwerfafval in de schoolomgeving op te ruimen en ondertussen met Maria van petflessen een fraaie en nuttige tassenbol te maken. Joke Breembroek van de gemeente was erbij en zegde de Reinbôge 5 afval-opruimstokken toe zodat de school door kan gaan op de ‘schone’ weg. En wie weet leidt de wens  van Rixte en Patrice, inmiddels leerlingen van het voortgezet onderwijs, tot  een vervolg van deze les met  afvalkunst op andere scholen in Tytsjerksteradiel. Het doel van de lessen is jongeren bewust te maken hoe ze zelf kunnen voorkomen dat plastic in het milieu terechtkomt. Want ook hier geldt……een beter milieu begint bij jezelf!