Een werkgroep van GrienLinks Tytsjerksteradiel is de afgelopen tijd bezig geweest met een voorstel Bij-vriendelijk handelen voor de gemeente Tytsjerksteradiel.

Bijen zijn een onmisbare schakel in de voedselproductie. Ze bestuiven gewassen, bloemen, en bomen. Zonder bijen dragen bomen en struiken geen vruchten. Het gaat de laatste jaren niet goed met de bijen, ook in de Friese Wouden is de bijensterfte groot. Wetenschappers over de hele wereld maken zich zorgen over de massale sterfte van bijenvolken en zoeken naar de oorzaak. Dat is niet gemakkelijk want er zijn een aantal oorzaken die elkaar versterken. Onlangs verscheen een artikel in Science waarin de directe relatie tussen bijensterfte en het gebruik van pesticiden wordt aangetoond. Imkers hebben daarnaast te maken met de varroamijt. Het tekort aan voedsel (bijen leven van stuifmeel) door de afname van biodiversiteit is een derde oorzaak van bijensterfte. Door de toename van monocultuur hebben bijen het in de stad vaak beter dan op het platteland.

2012 is door natuurorganisaties uitgeroepen tot het Jaar van de Bij om aandacht te vragen voor de bijen en bij-vriendelijk handelen te bevorderen. Gemeenten, bedrijven, organisaties en particulieren kunnen een convenant ondertekenen van de Bijenvereniging. Daarmee geven ze aan bij-vriendelijk te willen en zullen handelen. Bij bij-vriendelijk handelen door een gemeente kan gedacht worden aan het inzaaien van braakliggend terrein, het plaatsen van bijenhotels, ecologisch bermbeheer, rekenen houden met de bijen bij het maaien en snoeien. Ook de bewustwording onder de bevolking van het belang van de bij kan door de gemeente bevorderd worden. Daarnaast is het belangrijk dat de gemeente samenwerkt met organisaties, burgers, bedrijven, boeren en naastliggende gemeenten om de bijenpopulatie ondersteunen en zelfs weer te laten toenemen. GrienLinks wil daarom graag dat het college in 2012 de intentie uitspreekt om toe te willen werken naar ondertekening van het convenant van de Bijenstichting.

Namens de werkgroep heeft Brigitta Meinema op 15 oktober een korte presentatie gehouden over aanleiding en inhoud van het voorstel Tytsjerksteradiel Foar én mei de Bij. GrienLinks stelt in het voorstel o.a. voor om een student Diermanagement van Hogeschool van Hall Larenstein opdracht te geven om een Bijenbeleidsplan voor de gemeente te schrijven. Mede gebaseerd op de aanbevelingen van de student kan het college dan bij de Perspectiefnota van 2014 een voorstel doen aan de raad over hoe bij-vriendelijke handelen een plek kan krijgen in het Groenbeleid van de gemeente. Het Groenbeleid 2012 dat op 18 oktober op de raadsagenda staat biedt door de aandacht voor biodiversiteit, ecologisch groenbeheer en natuurlijke plaagbestrijding ruimte om toe te werken naar ondertekening van het convenant van de Bijenstichting.

De plek van de presentatie, Park Vijversburg in Tytsjerk, is niet toevallig uitgekozen; in het park is een bijenstal die op het moment niet in gebruik is.  Drie imkers uit onze gemeente zijn gevraagd om deze stal nieuw leven in te blazen. Na de overhandiging van het voorstel hebben de drie hierbij betrokken imkers Sytze Giezen, Freek Kolkman en Pieter Vos een uitleg gegeven bij de stal in het park over hoe het weer moet gaan zoemen in het park.

Naar aanleiding van de uitreiking sprak Wethouder Rijpstra haar waardering uit voor de inzet om te komen tot een bij-vriendelijker beleid.

GrienLinks hoopt dat het voorstel a.s. donderdag op ondersteuning van de raad kan rekenen zodat de eerste stappen richting bij-vriendelijk beleid gezet kunnen gaan worden.