Ook in Nederland kan voedsel opraken aldus de LC van 28 maart. Als je het artikel leest blijkt het te gaan om voedsel voor dieren die gehouden worden voor vleesproductie. Om een luxeprobleem dus.

Doordat wij de op een na grootste importeur van soja van de wereld zijn en we er te veel op vertrouwen dat het veevoeraanbod nooit stopt kunnen we wel eens wat lastig komen te zitten in de toekomst. De graanschuren raken leeg. Gesteld wordt dat het beter is het om zelf meer eiwitrijk veevoer te telen. Waarom gebeurt dat nu dan eigenlijk niet? Nederland is namelijk ook nog eens de tweede voedselexporteur ter wereld. Duidelijk wordt dat er grote belangen op het terrein van voedselproductie spelen. Er wordt veel geld verdiend in deze sector. Maxima promoot niet voor niets samen met Henk Bleker melk en varkens in Vietnam. Nederlandse bedrijven willen gezamenlijk de varkensvleesconsumptie in Vietnam bevorderen. En in Brabant komen er maar liefst 15 megastallen bij.

Voedselzekerheid op mondiale schaal is weer topprioriteit nummer 1 geworden. Kofi Annan geeft aan dat de wereldbevolking, 9 miljard mensen, voeden op de manier zoals we dat nu doen niet gaat lukken. Zoveel mogelijk productie op een hectare op een milieuverantwoorde manier halen is de oplossing die Henk Bleker tijdens het LC debat Boer en Land aandraagt. En vooral in Afrika kan volgens hem veel efficiënter met landbouwgrond worden omgegaan en dan graag zoals Nederland het al doet. Paternalisme ten top! De Nederlandse consument vraagt om goedkoop voedsel en om goedkoop vlees. Deze overmatige vleesconsumptie is juist een van de grote oorzaken van  de voedselschaarste in de wereld. Minder vlees eten schijnt voor veel mensen erg lastig te zijn. Dit terwijl steeds meer benadrukt wordt dat deze tak van industrie erg belastend is voor het milieu, om over dierwelzijn nog maar niet eens te spreken. Dieren zijn geen producten, maar levende wezens met gevoel.

Mij verbaast de kortzichtigheid van staatssecretaris Bleker. Hij zou een voorbeeld kunnen nemen aan ex-topman Herman Wijffels. Wijffels vergelijkt economie met ecologie. Roofbouw van de economie heeft geleidt tot de economische crisis. Ook de natuur is op een gegeven moment uitgeput. Ik denk dan ook niet dat Kofi Annan bedoelt dat we onze aarde moeten uitputten. Een duurzame manier van produceren en consumeren is een manier die de aarde niet of nauwelijks belast. Een goede suggestie zou het stoppen van productie van westers veevoeder in Afrika en Zuid Amerika kunnen zijn En wij hier in het westen zouden ons meer kunnen gaan  richten op streekproducten en ons realiseren dat er naast financiën andere waarden zijn die belangrijk zijn in het leven. En simpelweg willen betalen wat producten kosten. Echt rentmeesterschap is over de rand van de emmer kijken.

There's enough in this world for everyone's needs, but not for everyone's greed (Mahatma Gandhi).