Wethouder overrompelt raad met vertrek
Wethouder Wijbe Postma (FNP) van Tytsjerksteradiel heeft gisteravond zeer onverwacht in de raad zijn vertrek aangekondigd. Postma zei in een korte verklaring persoonlijk geraakt te zijn door de kritiek van de raad op hedt functioneren van de afdeling werk en bijstand. Ook constateerde hij incidentenpolitiek en sfeerverandering. "Ik hie it gefoel, dit komt net goed met my."
De koffiepauze zou net beginnen, toen wethouder Postma onverwacht het woord kreeg. De fracties hoorden met verbazing aan dat hij over veertien dagen zijn functie als wethouder neerlegt. Volgens Postma is hetr afgelopen half jaar de sfeer in de raad veranderd. Hij bespeurde hoe er spanning in de vergaderingen kroop.
Het zat hem "bot yn 'e wei" dat "troch opkloppe ynsidenten en ûnderdearre fragen" een beeld is ontstaan als zou er op de afdeling werk en bijstand van alles mis zijn. sommige raadsleden zouden de inzet en professionaliteit van de afdeling betwijfelen. "Dat lûk ik my dan ek persoanlik oan."
"Ik haw sliepeloaze nachten hân", lichtte Postma toe. "It sit guon tusken de earen, dat de ôfdieling wurk en bystân hjir mar wat docht, dat men het net goed foar hat mei it wolwêzen fan ús boargers." Postma vreesde door alle spanningen voor zijn gezondheid. "Der foel wat fan my doe'k it beslút nommen hie. Doe haw ik wer goed sliept.
Maaike Prins (CDA) gaf als enige spontaan een reactie in de raad. Duidelijk aangeslagen zei ze "persoanlik hiel ferbaasd en teloargesteld" te zijn in het besluit van Postma. Ze schetste hem als "in ynteger persoan mei in grutte ynset". Ze noemde het besluit van Postma spijtig en niet nodig.
Proins greep terug op een paar "ferfelende diskusjes" eind vorig jaar. Postma kreeg toen forse kritiek op de moeizame uitbetaling van extra geld voor ouderen, chronisch zieken en gehadicapten. er waren drie vergaderingen met soms pittige moties voor nodig om dit goed te krijgen. Postma maakte zelfs zijn excuses. Vooral de PvdA en GrienLinks maakten het Postma niet makkelijk. Het was Prins die het gehak op Postma op een gegeven moment wel welletjes vond.
Postma kwam op 16 december opnieuw met de raad in aanvaring, nu over de financiële gang van zaken bij de stichting Wekker voor gesubsidiëerde banen. Daarbij werden ook nog vragen gesteld over moeilijkheden van een individuele burger met de sociale recherche. Postma vatte opmerkingen als deze gisteren samen als "ynsidentepolitiek en ferkiezingskampanjetaal", die volgens hem niet in de raad thuis horen. "Dat is myn styl net en sa kin en wol ik net wurkje."
GrienLinks, die met de PvdA de wethouder zeer kritisch volgde, toonde zich verbaasd over de stap van Postma. "Ik had het wél begrepen als hij tijdens een van die vergaderingen zijn conclusies had getrokken", aldus Louis Bakker. "Ik was compleet verrast. Hij had deze keus nu niet hoeven maken. Het is een persoonlijk drama".
De fractie van de FNP hoorde pas deze week dat Postma zou opstappen. "It spyt ús geweldig foar him", zei fractievoorzitter Jan Jongsma. "Want hy is ynteger en sosjaal, ek als riedslid al. En altyd als earste op it wurk." Over de opvolging van Postma is nog niets beslist. HIerover volgt nog overleg met fractie en partijbestuur. Postma zat voor zijn aantreden als wethouder al vier jaar voor de FNP in de raad. Hij zou wel weer op de lijst kunnen komen, maar voorlopig houdt hij zich even afzijdeg van de politiek. De raad zal over twee weken inhoudelijk over het terugtreden spreken.
(uit: Leeuwarder Coourant)