Binnenkort dient er een nieuw bestemmingsplan te worden vastgesteld voor het gehele buitengebied van de gemeente. Op 14 juli j.l. zijn tijdens de Raadsvergadering de eerste inhoudelijke keuzes voor dit bestemmingsplan gemaakt. Daarbij gaat het b.v. om de grondgebondenheid en grootte van agrarische percelen, de erfvergroting voor woningen en regels voor inpassing van bebouwing in het landschap. Hieronder vindt u het antwoord van GrienLinks daarop.

De melkveehouderij neemt qua grondgebruik met zo’n 80%,  in het buitengebied van T.diel, een dominante plaats in en vertegenwoordigt ca. 7% van onze werkgelegenheid. Echter, de agrarische sector is niet de enige gebruiker van het buitengebied. Het is ook van belang voor o.a. recreatie en toerisme, goed voor zo’n 11% aan werkgelegenheid. Daarnaast is het buitengebied ook van belang voor het welbevinden van onze inwoners, en voor dier en natuur. GL vindt dat in deze uitgangspuntennotitie de accenten teveel liggen op de agrarische sector en andere mogelijke ontwikkelingen onderbelicht laat. Het moge duidelijk zijn dat veranderingen in de melkveehouderij invloed hebben op het buitengebied. Twee wegen zijn mogelijk voor de agrarische sector: schaalvergroting of verbreding.  Als gekozen wordt voor schaalvergroting  leidt dit ertoe dat de gemiddelde boer in onze gemeente zichzelf uit de markt prijst, en er een paar grote bedrijven overblijven. Deze manier van werken beperkt ontwikkelingsmogelijkheden op andere terreinen. Als je daarentegen kiest voor verbreding en toegevoegde waarde worden deze bedrijven toegankelijker voor recreatie, economisch minder kwetsbaar, biologische- en streekproducten mogelijk, een eerlijker prijs, meer werkgelegenheid en sluiten beter aan bij de maatschappelijke behoefte. Beseffend dat de overheid faciliteert en dat het aan de ondernemers is om aan hun eigen bedrijf vorm en inhoud te geven wil GL een warm pleidooi houden voor een biologische manier van werken en voor bedrijfsverbreding en toegevoegde waarde. Dit kan met name door vast te houden aan grondgebondenheid, zodat wij bovendien als gemeente de intensieve veehouderij niet openlijk uitnodigen om zich hier te vestigen. Behoud dus van het mooie landschap, natuur trekt toerisme aan. Met  het op deze wijze vergroten van de acceptatie en het toegankelijker maken van de agrarische bedrijven  hebben we voor onze inwoners en met een stad als Leeuwarden met 100.000 inwoners op het gebied van recreëren goud in handen!

Het belangrijkste punt in deze notitie betrof natuurlijk of wij hier niet-grondgebonden agrarische bedrijven willen toestaan. De hele Raad, uitgezonderd het CDA, heeft aangegeven vast te willen houden aan het principe van grondgebondenheid. GrienLinks is daar zeer content mee en ziet met belangstelling uit naar de uitwerking van het bestemmingsplan buitengebied.