Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft het rapport “Nederland in 2040: een land van regio’s Ruimtelijke Verkenning 2011’ uitgebracht. Dit rapport beschrijft wat groei, krimp en onzekerheid voor invloed hebben op ons toekomstig dagelijks leven.

In Nederland waar in de Randstad van oudsher de bevolkingsgroei het sterkst is, blijft deze groei aanwezig volgens dit rapport. Naast de Randstad is de verwachting dat grote woon- en werkconcentraties zoals Groningen, Zwolle, Arnhem/Nijmegen en Tilburg ook zullen groeien.
Buiten de Randstad en deze grote stedelijke gebieden is de bevolkingsgroei veel lager en in veel regio’s is een afname van de bevolking al denkbaar voor 2020.

Voor Tytsjerksteradiel dat voor ongeveer de helft van zijn beroepsbevolking aangewezen is op Leeuwarden en Drachten, en in mindere mate van Groningen en Heerenveen, is het van belang hoe in deze plaatsen de werkgelegenheid zich ontwikkelt. Lukt het deze stadsregio’s hun ambities t.o.v. de andere grote stedelijke gebieden in de komende jaren te verwezenlijken, dan plukken wij als nabij gelegen gemeente daar ook de vruchten van. Natuurlijk zorgt Tytsjerksteradiel zelf ook in diverse sectoren voor een hoeveelheid werkgelegenheid. Naast zorg, onderwijs, toerisme, enkele grote- en veel kleinere bedrijven hebben we ook als plattelandsgemeente de agrarische sector.

De gemeente Tytsjerksteradiel staat er wat dubbel in. De gemeente is door haar ligging zowel gericht op de stadsregio als op het platteland. Daarom  wordt in het Bestuurlijk Overlegorgaan Stadsregio Leeuwarden samengewerkt met Leeuwarden en de omliggende gemeenten daarvan. Anderzijds wordt er samengewerkt met vijf plattelandsgemeenten in het Netwerk Noordoost Fryslân.

Noordoost Friesland is een van de regio’s waar krimp in de komende jaren zeer waarschijnlijk is. Voor Tytsjerksteradiel, waarvan de verwachting is dat het stabiel blijft, zal dit van veel geringere invloed zijn dan de ontwikkelingen in Leeuwarden en Drachten.
Wat wel van belang is voor de plattelandsgemeenten, waaronder ook Tytsjerksteradiel, is het wel en wee in de agrarische sector. Deze invloed geldt dan meer voor het ruimtegebruik dan het aantal arbeidsplaatsen.

In de komende jaren worden we geconfronteerd met onzekerheid over groei of krimp, en zullen bestuurders en politiek voorzichtig moeten plannen en goed moeten afwegen of investeringen wel uitkunnen. Volgens dit rapport is het niet meer vanzelfsprekend dat deze investeringen zich dubbel en dwars gaan terugverdienen.

Wat dat betreft vindt GrienLinks de investeringen van ca. 250 miljoen euro in de Centrale As
en de ca. 500 miljoen euro in Netwerk Noodoost Fryslân gezien de verwachte krimp niet verantwoord.

GrienLinks  heeft deze projecten in de Raad nooit gesteund,  en is na het lezen van dit rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving van mening dat zij aan heroverweging toe zijn.