Tytsjerksteradiel met drie wethouders verder

De opgestapte wethouder Wijbe Postma (FNP) van Tytsjerksteradiel zal niet worden vervangen, zo heeft de raad met algemene stemmen beslist. Burgemeester en wethouders moeten het resterende jaar van deze raadsperiode met drie man verder.

Postma stapte onlangs op na felle kritiek op zijn functioneren. Hij vond dat de raad zich teveel met details bezig houdt en te weinig met de grote lijnen. De oproep aan de raad "gedrag, toon en muziek" beter op het duale stelsel aan te passen vond niet bij iedereen gehoor.

De FNP ziet er geen heil in om voor slechts een jaar iemand uit eigen gelederen voor de functie van wethouder te leveren. "Dat is net praktysk", zei Jan Jongsma. Eenn wethouder van buiten is om dezelfde reden niet overwogen. Jongsma riep wel op loyaal te zijn tegenover het college, zodat het jaar "sûnder fierdere kleanskuorren" afgemaakt wordt.

Het ambitieniveau van raad en college zal wel moeten worden bijgesteld, meende Maaike Prins (CDA), maar daar waren PvdA en GrienLinks het niet mee eens. De klus is best met drie man en een burgemeester te klaren, vindt GrienLinks, die altijd tegenstander is geweest van vier wethouders.

Het stof rond het onverwachte vertrek van Postma is inmiddels neergedaald. Gisteren werd er afscheid genomen. Hij kreeg bloemen en een mooie Schotanus-atlas en op zijn beurt wenste hij de raad "in protte wiisheid en takt" toe. Burgemeester Gerrit Jan Polderman stelde vast "dat wij hier allemaal wat ongemakkelijk zitten", want een crisis van deze aard is ongekend in Tytjerksteradiel.

Polderman haalde de evaluatie van het duale stelsel aan van de commissie Leemhuis ("Bijsturing geboden") dat een raadslid "behalve assertief ook met enige distantie moet opereren en daarmee vruchtbaar tegenspel bieden."

Nestor van de raad Hessel Bouma (Gemeentebelangen) erkende dat de raad wellicht, in het enthousiasme om de burger te dienen, taken uit het oog verliest. Maar de PvdA, GrienLinks en de VVD waren niet zo overtuigd. De PvdA vond het "onzin" dat dualisme iets te maken heeft met de aanvaring met de wethouder rond de wet Werk en Bijstand.

(uit: Leeuwarder Courant)