In de raadsvergadering van 26 april moest aan de wethouder een advies worden gegeven of er al dan niet een reststoffenenergiecentrale (REC) in Harlingen moet komen. De gemeente is met andere Friese gemeenten aandeelhouder van afvalverwerker Omrin. Omrin heeft het plan om een REC te bouwen in Harlingen en de aandeelhouders vergaderen eind mei over al dan niet een REC in Harlingen.
1. GrienLinks heeft als opinie gegeven dat uit de reststof van afval nog energie maken in plaats van dit te storten een mooi proces is. Een REC is dus zeker nuttig en moet er komen.
2. De twijfel slaat echter toe of er een REC in Fryslan moet komen, is Fryslan niet te klein? Wordt er niet te veel van uitgegaan dat alle Friese gemeenten blijven meedoen? Moet er niet worden samengewerkt met andere provincies? Is het niet tegenstrijdig dat er een bepaalde hoeveelheid afval moet worden geproduceerd voor het economisch rendement van de REC, terwijl tegelijk gestreefd wordt naar terugdringing van afval?
3. Voor GrienLinks is het duidelijk dat de REC in ieder geval niet in Harlingen moet komen, dat is te dicht bij de Waddenzee. Teveel wordt er van uitgegaan dat de REC kan worden gekoppeld aan de zoutfabriek. De zoutfabriek zal waarschijnlijk moeten stoppen. Het is twijfelachtig of andere industrie belangstelling heeft voor de energie van de REC. Waarom niet naar een andere plek gekeken waar ook industrie is? Harlingen ligt niet centraal, de afvalscheiding vindt plaats in Oudehaske (bij Heerenveen). Over het vervoer van Oudehaske naar Harlingen blijkt door Omrin nauwelijks te zijn nagedacht. Moeten we dit gesleep van afval willen?
Het advies van GrienLinks was 1. REC?: ja 2. in Fryslan?: twijfelachtig 3. In Harlingen? nee.
De raad adviseerde in meerderheid om de Milieu Effect Rapportage af te wachten.