Persbericht schriftelijke vragen GrienLinks nav uitzetting Afghaans gezin Burgum

Geachte redactie,

Persbericht

Vandaag heeft de fractie van GrienLinks Tytsjerksteradiel schriftelijke vragen over de uitzetting van een Afghaanse gezin uit Burgum op 4 juli jl. ingediend. (eerste bijlage)

Wij vinden dat uitzetten van gezinnen naar Afghanistan op dit moment echt niet kan vanwege de veiligheid. Toch is 2 weken geleden een Afghaans gezin opgehaald in Burgum en gisteren op het vliegtuig gezet naar Afghanistan. De zorgplicht van een gemeente voor al haar inwoners (ook de inwoners van de gezinslocatie) conflicteert met het Rijksbeleid dat eenvoudigweg stelt dat uitgeprocedeerde vluchtelingen uitgezet dienen te worden.

GrienLinks Tytsjerksteradiel is van mening dat lokale (gemeentelijke) politiek een eigen verantwoordelijkheid heeft en eigen afwegingen kan maken als het gaat om uitvoeren van Rijksbeleid en de veiligheid en bescherming van haar inwoners. Een gemeente is geen loket van Den Haag.

GrienLinks wil deze ruimte onderzoeken, zichtbaar maken, waar mogelijk opeisen en bespreken.

In de tweede bijlage de vraag/ het statement dat door GrienLinks in de raadsvergadering van 13 juli is gehouden. Ook te zien op https://channel.royalcast.com/tytsjerksteradiel/#!/tytsjerksteradiel/20170713_5 19.49 uur.

En in de derde bijlage een column van Martin Vegter jurist bij Defence for Children over het betreffende gezin dat op 4 juli vertrekken moest uit Burgum en gisteren op het vliegtuig is gezet naar Afghanistan.

Graag aandacht hiervoor in uw courant,

 

Met vriendelijke groet

 

Brigitta Scheepsma
GrienLinks Tytsjerksteradiel
Tel. 06 11085017