In het kader van duurzaamheid onderzoekt de gemeente Tytsjerksteradiel of restwarmte van Sonac gebruikt kan worden voor de energievoorziening van het gemeentehuis en eventueel gebouwen als Berchiem en het politiebureau. In de Leeuwarder Courant van 27 oktober lezen wij dat op dit moment ook door de gemeente overwogen wordt gebruik te maken van biogas van een biovergister in Hurdegaryp.
GrienLinks is blij dat duurzaamheid hoog op de gemeentelijk agenda staat zo ook het terugwinnen van energie en dus ook gebruik van de restwarmte van Sonac of biogas van een mestvergister. Dit is efficiënt en nuttig. Maar bij onze fractie komen er toch ook een paar vragen boven en deze vragen hebben wij tijdens de raadsvergadering van 21 oktober aan de orde gesteld.
Is het gebruik van de term duurzaam wel van toepassing als we het hebben over energie van Sonac of biogas van een mestvergister?
De term duurzaam wordt tegenwoordig veel gebruikt en voortschrijdend inzicht leert, niet altijd op de juiste manier. Neem bijvoorbeeld biobrandstof dat zou helpen de klimaatverandering tegen te gaan. Van de maïs die nodig is voor 1 tank biobrandstof kan een kind in Mexico een jaar lang leven. Recente rapporten tonen zelfs aan dat het EU biobrandstoffenbeleid deels verantwoordelijk is voor de honger in arme landen. Is deze biobrandstof dan nog wel duurzaam te noemen?
Hetzelfde geldt naar ons idee ook voor restwarmte van Sonac. Dit bedrijf vervult een nuttige taak, het ruimt slachtafval op. Of energie van Sonac duurzaam is of niet hangt samen met de CO2 uitstoot en met het proces dat leidt tot deze energie. Volgens het rapport Toetsingskader voor duurzame biomassa moeten duurzaamheidcriteria van toepassing zijn op de gehele keten van productie tot toepassing. Gerekend over de hele keten, moet het gebruik van biomassa netto minder emissie van broeikasgassen opleveren dan gemiddeld bij fossiele brandstof. Aan de basis van Sonac Burgum staat grotendeels de intensieve veehouderij die garant staat voor een flinke CO2 en methaan uitstoot en dit alles is dan weer het gevolg van ons overmatige consumptiegedrag.
Als je naar de keten van een mestvergister kijkt loop je tegen dezelfde problematiek aan. De meeste mest is afkomstig van de intensieve veehouderij en aan het proces worden organische stoffen toegevoegd die de productie van biogas sterk doen toenemen. Vaak gaat het dan om maïs of wortelen. Voedsel dus wat nodig is voor het gistingsproces.
GrienLinks houdt van transparantie en duidelijkheid. Wij vinden dat het voor iedereen inzichtelijk moet zijn of de energie die door hen gebruikt wordt echt groen is of onder de vlag van duurzaamheid wordt geschaard terwijl het daar eigenlijk niet thuis hoort. Natuurlijk moeten restwarmte en biogas niet verloren gaan maar deze energie is niet duurzaam en moet dus ook niet zo genoemd worden. Wij vragen ons dus af of deze energie wel thuis hoort in het duurzaamheidbeleid van de gemeente.
Het gaat ons erom dat dingen bij de juiste naam genoemd worden zodat voor iedereen duidelijk is waar het om gaat.
De tweede vraag op de vergadering van 21 oktober betrof het afnemen van energie door de gemeente van het bedrijf Sonac of een ander bedrijf uit de gemeente. De fractie van GrienLinks vindt dat de restwarmte van Sonac of van biovergisting niet in een directe lijn door de gemeente afgenomen moet worden. Bovendien vragen wij ons af of het wenselijk is dat de gemeente een relatie met een bedrijf aangaat en dus ook als het een bedrijf als Sonac of een bedrijf voor biovergisting betreft. Van Sonac is bekend dat het in het verleden nogal eens moeilijkheden heeft gegeven en ook mestvergisting verloopt nog niet altijd even soepel. Wat gebeurt er als er weer een dierziekte uitbreekt of als een bedrijf stil komt te liggen?
Het antwoord van de wethouder was dat het onderzoek naar restwarmte van Sonac binnenkort in de raad aan de orde komt….
Wij hopen dan ook meer te horen over het onderzoek naar het gebruik van biogas van een mestvergister in Hurdegaryp. Op 4 november werd een vraag van ons over dit onderzoek onbeantwoord gelaten…
Wordt vervolgd dus !