GroenLinks heeft in Friesland een meldpunt ingesteld voor situaties die onveilig zijn voor fietsers. GroenLinks wil met de meldingen iets doen om het fietsen aantrekkelijker te maken. Zowel het fietsen in het woon-school-werkverkeer als het recreatieve fietsen.
Elke fietser is wel eens van de weg gedrukt op een smalle binnenweg. Elke fietser weet hoe vervelend het is om door een auto met groot licht te worden verblind. GroenLinks wil weten waar dit gebeurt en of 'shared space'- verkeerssituaties, waarin geen verkeersregels meer gelden, voor fietsers wel zo aantrekkelijk zijn. Alle onveilige situaties voor fietsers kunnen gemeld worden, ook onoverzichtelijke kruisingen en slechte fietspaden.
GroenLinks wil vanuit milieu- en gezondheidsoverwegingen meer mensen uit de auto op de fiets krijgen. Hoewel Friesland wel bekend staat als een fietsprovincie, is het niet overal even aantrekkelijk om te fietsen. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid blijkt dat er veel fietsongevallen gebeuren. Op de eerste-hulp-afdelingen van ziekenhuizen worden jaarlijks gemiddeld 68.000 fietsers behandeld. De niet-geregistreerde ongevallen zijn daar dus nog niet bijgeteld. Jaarlijks overlijden er gemiddeld 190 personen als gevolg van een fietsongeval. Door onveilige situaties aan te pakken kunnen ongelukken worden voorkomen en kan Friesland als (veilige) fietsprovincie beter op de kaart gezet.
Het meldpunt is te vinden op www.fytsfeilichfryslan.nl. De website is ook toegankelijk vanaf de websites van de GroenLinkse afdeling in Friesland.