Over de hier onder toegelichte drie dossiers voelt GrienLinks zich bedonderd. Onze waarschuwingen waren helaas tevergeefs...
Bedonderd 1: Entreeheffing Vijversburg
Eind juni 2013 bij de vaststelling van de omgevingsvergunning voor de uitbreiding en aanpassing van Vijversburg/ het bos van Ypey bleek dat de Stichting die het park beheert entreeheffing wil heffen, terwijl het park al decennialang entreevrij is. Een poging van mij om de omgevingsvergunning alleen toe te staan als er geen entreeheffing komt, mislukte net. Wel werd door de wethouder de toezegging gedaan dat de noodzaak van de entreeheffing door een werkgroep zou worden bekeken.
De uitkomsten van deze werkgroep werd op 19 december 2013 in de Raad besproken. De inkomsten uit de entreeheffing zelf zijn niet eens het belangrijkst (ruim 62.000 euro in 2015 en ruim 82.000 euro in 2020), het gaat vooral om het binnenhalen van BTW aftrek, dit levert meer dan 500.000 euro op. Door de Stichting moet BTW worden betaald voor de kosten van de uitbreiding/aanpassing en zonder entreeheffing is er geen aftrekmogelijkheid.
GrienLinks is tegen entreeheffing. In de plannen die in 2009 zijn gepresenteerd is niets genoemd over entreeheffing. GrienLinks heeft er toen mee ingestemd dat er door de gemeente enkele tonnen in de verbouwing/uitbreiding werd gestoken. Ik heb dan ook gezegd dat ik mij nu bedonderd voel.
Oplossing voor het probleem lijkt dat de hoogte van de entreeheffing niet van invloed is op de aftrekbaarheid van BTW. Dit betekent voor ons dat de entree zo laag mogelijk moet.
Bedonderd 2: Kansen in Kernen
Kansen in Kernen is een uitvloeisel van de Centrale As. Door de aanleg van de Centrale As moeten de huidige wegen in de dorpen ( en de omgeving van deze wegen) worden aangepast. Dit kost ruim 15 miljoen. Bij de overeenkomst over de Centrale As tussen de provincie en de gemeenten is de financiering niet sluitend geregeld. Bedoeling is dat de gemeenten een derde, de provincie een derde en dat anderen een derde bijdragen.
De afgelopen jaren is regelmatig aan de orde geweest dat de financiering niet rond is. Nu bleek dat er ook geen geld van de provincie uit de Nuon gelden komt hebben de colleges van Dantumadiel en Tytsjerksteradiel een brandbrief aan de provincie gezonden.
Bij de plannen rond de Centrale As zijn mensen lekker gemaakt met dat het een grote verbetering zou betekenen in de dorpen. Er zijn prachtige plannen gemaakt, nu lijkt het niet te worden uitgevoerd, dit betekent dat mensen zijn bedonderd.
De wethouder heeft toegezegd zich maximaal te zullen inspannen, zodat al het geld er komt.
Bedonderd 3: Behandeling evaluatie structuur- en woonvisie
De agendacommissie waarin vier raadsleden zitten (waaronder ik) bespreken in overleg met de hoogste ambtenaar van de gemeente de planning van de onderwerpen voor de agenda van de Raad. De evaluatie van de structuur- en woonvisie is al vaker uitgesteld. Afgesproken is wel dat dit onderwerp beslist in deze raadsperiode zou worden behandeld. Afgelopen dinsdag kwam het verzoek van het college om de evaluatie uit te stellen tot na de verkiezingen. Aangezien op dat moment de agendacommissie maar uit twee raadsleden bestond werd besloten om de Raad hierover te laten beslissen.
In de raadsvergadering bleek dat de evaluatie in februari 2014 wel behandeld kon worden, maar dat vanwege politieke gevoeligheid het onderwerp over de verkiezingen moest worden getild. Dit kan niet anders betekenen dan dat de inhoud van de evaluatie niet positief is en dat het college dit in de verkiezingstijd niet voor de voeten wil krijgen geworpen. Als de verkiezingen geweest in is het niet zo erg, dan is de buit al binnen.
Dit is de boel bedonderen. De evaluatie gaat over de te grootse plannen van het college aangaande woningbouw, waarvoor midden in de crisis grond is aangekocht, waarop vervolgens niet wordt gebouwd, maar het de gemeente en daardoor de burger klauwen met geld heeft gekost. GrienLinks heeft hier steeds voor gewaarschuwd, maar het was aan dovemansoren gericht.