Op 17 december 2009 hebben de Raden van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel de intentie uitgesproken dat de Gemeenten gaan samenwerken in de vorm van een 'preferent partnerschap'. Beide Colleges willen nu overgaan tot een volledige samenvoeging van het ambtelijk apparaat en dit proces versnellen.

De samenwerking heeft voorlopig vorm gekregen in de drie proefprojecten Werk en Bijstand/Inkomen, KlantContactCentrum (KCC) en Sportbeheer.
Afgesproken is dat deze proefprojecten in 2012 worden geëvalueerd. Dan volgt een bestuurlijke afweging tussen de volgende scenario's
 "dit was het dan" (geen verdere integratie)
 "voorzichtig verder" (stapsgewijze integratie van verdere organisatieonderdelen)
 "volle kracht verder" (algemene samenvoeging van de organisatie)

Situatie voldoet niet

Om tot duidelijke voordelen op het gebied van kostenbesparing, kwetsbaarheidsvermindering, kwalliteit en klanttevredenheid in de samenwerking te komen voldoet de situatie nu met de proefprojecten niet. Volgens beide Colleges is de samenwerking te beperkt om tegemoet te komen aan uitdagingen en urgentie daarvan, waarvoor beide gemeenten staan.

Mijn vraag gesteld tijdens de Raadsvergadering van 14 julli j.l. was: "Mag ik daaruit concluderen dat de proeftuinfase dermate voorspoedig verloopt
dat nu al in een hogere versnelling doorgaan wenselijk en verantwoord is?"
Het antwoord van portefeuillehouder Ter Keurs was daarop: "Ja".

GrienLinks kan zich vinden in het voorstel van het College. Wel zijn we benieuwd naar de nadere invulling die in september volgt.
Voor een aspect wil GL extra aandacht vragen, namelijk de klanttevredenheid. In de algemene beschouwing tijdens de  perspectiefnota van 26 mei jl. heeft GL aangegeven: ‘de overheid is geen bedrijf en burgers zijn geen klanten of aandeelhouders’.  Voor een aantal producten en diensten zoals een rijbewijs, paspoort, etc. geldt dit wel. Maar daar waar je spreekt over zorg, gezondheid, huisvesting, onderwijs, sport, orde en veiligheid vindt er op verschillende niveaus een continue wisselwerking plaats tussen het gemeentelijk apparaat, burgers, verenigingen, dorpsbelangen en bedrijven die verder gaat dan ‘u vraagt wij draaien’.
Dit is een proces waar we aangewezen zijn op elkaar en zorg hebben voor elkaar.
Juist deze processen moeten ook in een nieuwe ambtelijke organisatie geborgd worden en hiervoor heeft GL extra aandacht gevraagd.