Veel belangstelling en vooral enthousiasme voor het initiatief 'dorpstuin Hurdegaryp' tijdens deze debatavond GROEN.

In de Hameie in Hurdegaryp heeft GrienLinks Tytsjerksteradiel maandagavond 27 mei een debatavond georganiseerd met als onderwerp 'groen'. Dit was de eerste in een serie van drie. Er werden twee onderwerpen besproken deze avond. Ruim 50 enthousiaste bezoekers namen deel aan de discussie over beide onderwerpen.Allereerst of groene stroom echt groen is. Je kunt namelijk uit je stopcontact niet zien of je groene of grijze stroom geleverd krijgt. Met behulp van een Powerpointpresentatie heeft Karel van der Linden uitgelegd hoe stroomlevering in elkaar steekt. Daarna heeft hij uitgelegd hoe veel energiebedrijven certificaten kopen in Noorwegen, waarmee ze grijze stroom ineens groen noemen. De oplossing om dit te voorkomen is zelf stroom opwekken, bijvoorbeeld zonnestroom, of dit plaatselijk te doen. Levert ook nog groene banen op!

Daarna hebben Anna en Eliza Janse met veel passie uitgelegd waarom ze graag een biologische en ecologische dorpstuin willen starten in Hurdegaryp. Ze willen dit met de Hurdegarypsters gaan vormgeven. Er wordt aan van alles gedacht: eerlijke groenten kweken voor donateurs van de tuin, groenten verkopen via een markt, een theetuin voor lekkere appeltaart van eigen appels met heerlijke thee uit eigen tuin, cursussen tuinieren, educatie door bv. tuinen voor kinderen en nog veel meer. Het is ook de bedoeling om op de tuin een betaalde- of meerdere partime medewerkers werk te gaan bieden. Op dit moment ligt de locatie nog niet vast. Er wordt nog onderhandeld over diverse mogelijke locaties. Deze avond was bedoeld om ideeën te delen met dorpsgenoten, waarbij hen gevraagd is vooral mee te doen. Alle kennis is welkom, over rechtsvormen, p.r., werving vrijwilligers, natuurlijk ook kennis over tuinieren, fondsenwerving enzovoorts enzovoorts. Veel van de aanwezigen hebben zich aangemeld om mee te willen denken en -werken bij het vormgeven van dit nieuwe burgerinitiatief, dat zo mogelijk ook in alle andere dorpen in Tytsjerksteradiel wordt opgezet.

Anna en Eliza verwachten eind juni meer informatie over de dorpstuin bekend te kunnen maken tijdens een volgende informatieavond.

Op 25 oktober wordt de volgende debatavond Zorg vogelvrij? georganiseerd. Begin 2014 wordt de derde en laatste debatavond Werk vogelvrij? georganiseerd.