Want zo is het: een nieuwe vierbaansweg aanleggen in een nationaal landschap: dat is het landschap uitkleden. Van zo’n landschap blijft niets meer over.

De aanleg van deze vierbaansweg gaat door het Nationaal Landschap van de Noordelijk Friese Wouden. Een uniek gebied waar binnenkort door de NCRV een documentaire over wordt uitgezonden. (In ieder geval kunnen we later nog eens kijken hoe het was..)

Een nationaal landschap. In de nota Ruimte staan nogal wat beperkingen genoemd als het gaat om ingrepen in een Nationaal Landschap. Er mogen geen grote infrastructurele werken plaatsvinden. Eventueel met een uitzondering van een project van nationaal belang.

Vragen die dan boven komen:

- is de centrale as een project van een nationaal belang. ?

- is de aanleg van de Centrale As een groot infrastructureel werk?

Volgens GrienLinks spreken we wel van een groot infrastructureel werk, maar niet van nationaal belang. Met andere woorden: het is de vraag of de Centrale As Raad van State-proof is?

Gezien het raadsvoorstel en de afspraken rondom de financiën geldt voor het college: eerst zien, dan geloven cq betalen. Ook u heeft twijfels..

Is het dan niet veel verstandiger om voor een andere oplossing te kiezen: het landschap te sparen en te kiezen voor het opwaarderen van de bestaande weg?

Voor GrienLinks geldt: we gooien ons kapitaal weg:

het landschap,

de rust en ruimte,

en het groen.

Bovengenoemde elementen zijn de kracht, ook de economische kracht, van ons gebied. Opvallend is dan dat het college schrijft: indien nodig zal de begrenzing van het Nationaal Landschap worden aangepast. Dat is sjoemelen met de ruimte. Een provincie en gemeente onwaardig. Gelukkig heeft men zelf al geconstateerd dat dit juridisch niet houdbaar is. Het geeft echter wel een kijkje in de denkrichting van het college..

Inwoners van onze gemeente en belangengroepen zullen zich wenden tot de rechter. Wij vragen aan het college en de provincie om duidelijk en transparant te zijn over momenten wanneer men waar bezwaar tegen kan aantekenen. En niet de vakantieperiode hiervoor te gebruiken…

Vanavond is de politiek voor het laatst aan zet. Nadat de provinciale staten in december al en besluit hebben genomen zijn nu de gemeentes aan de beurt.

  • En natuurlijk konden we wat hoop vestigen op het CDA. Zij hadden immers vorig jaar, samen met FNP, CU en GrienLinks een amendement ingediend (d.i. wat anders dan een advies zoals in de stukken staat) om de rondweg bij Garyp te schrappen. Zij werden echter al snel overvleugeld door hun provinciale partijgenoten..En tja: voor de gemeentelijke fractie is de compensatie te verleidelijk. Een cadeautje mag je niet weigeren, wil je niet weigeren. Ook al heb je het zelf betaald. Hoezo ‘principieel duidelijk’?
  • En natuurlijk kunnen we onze hoop vestigen op de meest recente cijfers waar eerder sprake is van een bevolkingsafname dan en bevolkingsgroei in ons gebied.
  • En natuurlijk konden we onze hoop vestigen op de Partij van de Arbeid. Hun lijsttrekken Anita Andriesen horen we elk uur van de dag voor de radio zeggen: we willen geen tweede randstad worden…
  • En natuurlijk konden we onze hoop vestigen op het gezonde verstand. Maar al eenmaal een denkrichting is ingeslagen is het moeilijk om ontvankelijk te zijn voor een alternatief zoals TNO heeft uitgebracht in opdracht van de Fries Milieu Federatie.
  • En natuurlijk hopen we dat u een vierbaansweg met een nieuwe bedrijvenzone (naast de A-7 en Westergozone) van de Wâldwei naar Dokkum van de hand wijst. Het is niet op maat en schaal van onze omgeving.
  • En natuurlijk hopen wij dat u het rapport van de milieufederatie kent waarin gewaarschuwd wordt voor een overschot aan bedrijventerreinen en gewezen wordt op het gevaar van ‘it fergriemen’ van de groene ruimte.
  • En natuurlijk weten we van het besluit van de provinciale staten dat men de beslissing met betrekking tot de weg Drachten- Drentse grens heeft uitgesteld; men is onzeker over de bevolkings- en mobilitietsontwikkeling.

Maar laten we reëel zijn: de partijen hebben hun stellingen betrokken .
Het gaat vanavond over de financiën en de compensatie.
Echter door die compensatie wordt het alleen nog maar erger:
30 ha bedrijventerrein (ik kom op ruim 40 voetbalvelden),
Wel 150 huizen in Burgum, met toestemming om aan de andere kant van de rondweg te bouwen... (hoezo rondweg, dat wordt wederom een doorsnijding van het dorp)
GrienLinks wil de weg niet, dat is duidelijk. Het geld had ook anders ingezet kunnen worden: (bv. gratis openbaar vervoer, een lightrail). 235 miljoen voor anderhalve minuut tijdwinst. Een duur bakje koffie.
En let op onze woorden: het blijft niet bij deze 235 miljoen. We gaan voor meer het schip in.
GrienLinks wil een normale as, zoveel mogelijk bestaand tracé, 80 km en enkel baans.
GrienLinks wil ook de compensatie niet: daar wordt het allen maar erger van. (Incidenten planologie of misschien wel cadeautjes planologie)

Ik kom tot een afronding en roep burgers en belanghebbende op hun juridische weg te gaan.
Want als deze weg er komt wordt het landschap uitgekleed en dat willen we toch niet?

Louis Bakker

(tekst van de bijdrage van GrienLinks aan het debat in de gemeenteraad over het "instemmingsbesluit" m.b.t. de centrale as op 22 februari 2007)