Conform de richtlijnen van het ministerie moeten gemeenten de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning de WMO richten op eigen verantwoordelijkheid en maatwerk. De termen Eigen Kracht en medeverantwoordelijkheid staan vanwege deze richtlijnen ook centraal in de Sociale Agenda van Tytsjerksteradiel. Ik heb even op internet gekeken naar hoe andere gemeenten het WMO beleidsplan opgesteld hebben.
In veel van deze plannen staan zoals door het ministerie ingegeven eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid centraal. Liberale woorden van een overwegend liberaal kabinet. Concepten van een intensieve en dure methode : de Eigen Kracht Conferentie, die geplaatst worden op gemeentelijk beleid zonder dat er geld bij geleverd wordt. Het is immers een bezuiniging en de informele zorg door de burgers, moet de gaten die gaan vallen opvullen. Professionele zorg wordt te duur en er wordt uitgegaan van rek in vrijwilligerswerk en zorg van familie en buren.
Eigen Kracht en medeverantwoordelijkheid, het hoort prachtig en kan ook prachtig zijn. Gemeenten mogen zelf hier hun invulling aan geven. Ook Tytsjerksteradiel kan aangeven wat voor een gemeente we willen zijn en welke visie we hebben. We kunnen zelf de toon zetten. De Sociale Agenda heeft in onze optiek nu toch een overwegend liberale toon. GrienLinks denkt dat het anders kan, dat de toon socialer en meer solidair gezet kan worden. Met woorden kan je zoveel uitdrukken. De woordkeus laat je visie zien, laat zien hoe je naar mensen kijkt. GrienLinks mist in de Sociale Agenda toch echt de mensvisie van onze gemeente. Het lijkt wel alsof onbewust uitgangspunten van de VVD in onze gemeente in de agenda geslopen zijn terwijl de VVD niet eens in het college zit!
Eigen Kracht bijvoorbeeld wordt in onze Sociale Agenda gedefinieerd als het zelf organiserend vermogen van mensen. Eigenlijk moet het vanzelfsprekend zijn dat burgers hun eigen problemen oplossen, aldus de agenda. Deze toon doet vermoeden dat mensen nu niet zoveel mogelijk hun eigen problemen oplossen en zelfredzaam zijn. Vanuit deze optiek betekent dit dat je kijkt naar wat mensen op kunnen brengen voor zichzelf en voor anderen.
Wij zouden Eigen Kracht willen definiëren als dat wat mensen in kunnen brengen, wat ze kunnen betekenen, solidair en samen
Naast eigen kracht wordt zoals gezegd ingezet op eigen verantwoordelijkheid en medeverantwoordelijkheid. Door hierop in te zetten wil de WMO dat de zelfredzaamheid van de burgers verstrekt wordt. Ook hier proeven wij een enigszins betuttelende toon want het lijkt zo net alsof mensen zich nu niet verantwoordelijk voelen voor zichzelf en anderen en nu niet zoveel mogelijk zichzelf redden en eerst hun familie en vrienden benaderen.
GrienLinks wil liever uitgaan van een socialere en positievere woordkeus omdat informele zorg niet afgedwongen kan worden maar vanuit betrokkenheid, inspiratie en motivatie kan ontstaan
Wij kiezen voor
Zelf regie: mensen houden de beschikking over het eigen leven ook als er ondersteuning nodig is op een of meerdere leefgebieden. Zelf regie is de enige weg om het eigen kunnen tot uiting te brengen omdat zelfregie motiveert.
En
Samenredzaamheid: we vertrouwen op de betrokkenheid in de samenleving en verwachten dat mensen zich voor elkaar inzetten
Zelfregie en samenredzaamheid zijn uitgangspunten in het WMO beleidsplan van de gemeente Nijmegen. De toonzetting in het WMO beleidsplan van deze gemeente is totaal anders en doet in onze ogen meer recht aan mensen. Er is vertrouwen in het zelfoplossend vermogen van mensen en in het sociale gevoel van mensen. We zullen het samen moeten doen vanuit betrokkenheid op elkaar en vertrouwen in elkaar. Zonder commitment van mensen gaat een plan van de overheid niet lukken.
Wij raden het college, de raad en de beleidsmedewerkers aan het WMO beleidsplan van de gemeente Nijmegen eens naast de Sociale Agenda van Tytsjerksteradiel te leggen. GrienLinks denkt dat het college en de beleidsmedewerkers zich meer zullen herkennen in de Sociale Agenda van de gemeente Nijmegen dan in de versie zoals die hier nu voor ligt.
http://www.invoeringwmo.nl/sites/default/files/Nijmegen_Wmobeleidsplan_2011.pdf