In de raadsvergadering van 26 april 2012 werd de visie (besluitvormend) besproken om bij Burgum, westelijk van de geplande Centrale As bij het Djippe Gat een woonwijk te bouwen.
Dat de gemeente een woonwijk mag bouwen is met de provincie overeengekomen als compensatie voor het meebetalen (12 miljoen) door de gemeente aan de Centrale As. De afspraak over de mogelijkheid om de woonwijk te bouwen is vastgelegd in de Centrale-As-overeenkomst van 5 maart 2007 tussen de provincie en de drie gemeenten. Vastgelegd is dat als er gebouwd gaat worden dat het dan minstens moet gaan om een wijk van 300 woningen.
In 2009 heeft het college agrarische grond aangekocht in het gebied. Deze grond heeft inmiddels een boekwaarde van 8,2 miljoen. Aan rente kost de gemeente dit 400.000 euro per jaar. Als er vanaf 2015 wordt gebouwd (en dat is het plan) dan heeft het project al 2 miljoen aan rente gekost.
In verband met de bevolkingsprognoses (buiten de Randstad is of ontstaat de komende 30 jaar in meer of mindere mate krimp) worden veel projecten kleiner (de Blauwe Stad) of in het geheel niet (Wieringermeer) meer uitgevoerd. Ook in onze gemeente vlot de verkoop van woningen niet. WoonFriesland trekt zich terug uit vele projecten. Megabouw raakt in Burgum-west moeilijk woningen kwijt en het lukt AM maar niet om in Hurgegaryp een start te maken met de bouw van woningen.
Ook de provincie geeft in een brief van 3 april 2012 aan de gemeente aan:
De vraag is, of het - gezien de gewijzigde omstandigheden ten opzichte van 2007 - nog reëel is om er vanuit te gaan dat er een verantwoord programma van minimaal 300 woningen te realiseren is. Zeker wanneer daarbij wordt betrokken dat de huidige woningbouwafspraken, naar alle waarschijnlijkheid, zullen worden doorgetrokken naar 2020. De verwachting is dat er na 2020 nog weinig toevoeging aan de voorraad nodig is. Gezien de gewijzigde omstandigheden betwijfelen wij of het benodigde volume kan worden gehaald om het gewenste kwaliteitsniveau van het woongebied te bereiken.
Dan het plan zelf. Er zal worden gebouwd in de open ruimte, dichtbij de Centrale As (is dat aantrekkelijk wonen?) en de wijk sluit dus niet direct aan bij Burgum, maar is een soort satteliet. Verder is het een laaggelegen polder (wateroverlast). Dus ook de uitvoerbaarheid levert nogal wat vragen op.
Vanaf het begin dat het idee er was is GrienLinks tegen. Bij de FNP was de twijfel nu ook duidelijk merkbaar, met de toezegging dat het go/no go moment later ligt stemde de FNP nog in met de visie. De andere partijen staan volgens hun woorden nog vierkant achter de visie, maar in de wandelgangen hoor je de twijfel.