In de raadsvergadering van 24 maart 2011 werd het voorstel besproken om bij Burgum, westelijk van de geplande Centrale As bij het Djippe Gat een woonwijk te bouwen.

Dat de gemeente een woonwijk mag bouwen is met de provincie overeengekomen als compensatie voor het meebetalen (12 miljoen) door de gemeente aan de Centrale As. De afspraak over de mogelijkheid om de woonwijk te bouwen is vastgelegd in de Centrale-As-overeenkomst van 5 maart 2007 tussen de provincie en de drie gemeenten. Vastgelegd is dat als er gebouwd gaat worden dat het dan minstens moet gaan om een wijk van 300 woningen.

In 2009 heeft het college agrarische grond aangekocht in het gebied. Deze grond heeft inmiddels een boekwaarde van 8,2 miljoen. Aan rente kost de gemeente dit 400.000 euro per jaar. Als er vanaf 2015 wordt gebouwd (en dat is het plan) dan heeft het project al 2 miljoen aan rente gekost.

In verband met de bevolkingsprognoses (buiten de Randstad is of ontstaat de komende 30 jaar in meer of mindere mate krimp) worden veel projecten kleiner (de Blauwe Stad) of in het geheel niet (Wieringermeer) meer uitgevoerd. Ook in onze gemeente vlot de verkoop van woningen niet. WoonFriesland trekt zich terug uit vele projecten. Megabouw raakt in Burgum-west moeilijk woningen kwijt en het lukt AM maar niet om in Hurgegaryp een start te maken met de bouw van woningen.

Het college stelt in een ter inzage gelegd stuk dat er wel behoefte zal zijn aan de woningen en baseert dit op twee argumenten. Het eerste argument is dat kortgeleden in Burgum-West 24 vrije kavel percelen snel zijn verkocht. Echter: al jaren zijn er geen nieuwe vrije sector percelen aangeboden, dus dit is niet vreemd, verder is 24 nogal wat anders dan 300. Het tweede argument is dat het aantal huishoudens in de periode 2008-2040 in onze gemeente nog zal groeien met 0 tot 5 %.

Op het tweede argument valt nogal wat af te doen. Het cijfer is afkomstig van het Planbureau voor de Leefbaarheid. Op de site van het pbl (www.pbl.nl) valt veel meer cijfermateriaal te vinden. Hieruit blijkt dat de bevolking in T-diel in de jaren 2008-2040 met 3,6 % afneemt, maar ook dat in een studie van het pbl is aangegeven dat het aantal huishoudens in T-diel in de periode 2008-2040 vrij stabiel zal blijven (-2,5% tot + 2,5%). Verder is door de gemeente geen enkel onderzoek gedaan naar welke woningen (prijsklasse, grootte) behoefte bestaat, terwijl al gesproken wordt van woningen in het dure segment (minstens drie ton) aan het water gelegen. Juist dit segment verkoopt al jaren slecht.

Dan het plan zelf. Er zal worden gebouwd in de open ruimte, dichtbij de Centrale As (is dat aantrekkelijk wonen?) en de wijk sluit dus niet direct aan bij Burgum, maar is een soort satteliet. Verder is het een laaggelegen polder (wateroverlast). Dus ook de uitvoerbaarheid levert nogal wat vragen op.

Dit alles was voor GrienLinks reden om tegen het plan te zijn. Ik heb geopperd om de grond zo spoedig mogelijk weer te verkopen als agrarische grond.