Geen categoriale bijstand voor 65 plussers zonder zorgbehoefte

Al jaren heeft GrienLinks ervoor gepleit dat mensen met een inkomen rond het bijstandsniveau een vergoeding per jaar ontvangen voor bijzondere kosten en niet met allerlei bonnetjes moeten aantonen dat ze de bijzondere bijstand ook werkelijk besteed hebben aan waar ze het volgens de gemeente aan moeten besteden (verantwoordingsplicht). Nodeloos betuttelend en uitvoeringstechnisch omslachtig en duur.
Blij was GrienLinks dan ook dat B+W voorstelde om aan chronisch zieken, gehandicapten en 65-plussers met een zorgbehoefte een jaarlijks bedrag te geven zonder verantwoordingsplicht. Niet blij was GrienLinks dat de groep 65-plussers zonder zorgbehoefte deze vorm van categoriale bijstand niet krijgt, terwijl zij ook al geen bijzondere bijstand meer ontvangen voor de aanschaf van duurzame gebruiksartikelen (koelkasten, fietsen e.d., het zogenaamde minimum garant pakket). Volgens B+W zou het wel toekennen aan deze groep leeftijdsdiscriminatie zijn.
Voorafgaand aan de raadsvergadering was hierover al per mail een discussie begonnen met de betrokken ambtenaren, welke zich in de raadsvergadering van 8 september voortzette tussen wethouder Bart Bakker (PvdA) en Dirk van der Wal (GrienLinks). In de raadsvergadering bleek Bart Bakker niet te overtuigen. Na de raadsvergadering vroeg hij echter om enkele stukken, dus misschien komt er toch nog categoriale bijstand voor 65-plussers zonder zorgbehoefte…

Stukken waarop GrienLinks zich baseerde:

Handreiking van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (blz. 13 en 17)
Uitspraak 14-12-2004 van de Centrale Raad van Beroep(CRvB)14-12-2004 AR8451
Brief Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 februari 2005 naar aanleiding van kamervragen
Uitspraak 12-7-2005 van de CRvB 12-7-2005 AT 9223