De afgelopen 4 maanden heeft een student van Van Hall Larenstein keihard gewerkt aan een bijenbeleidsplan voor de gemeente Tytsjerksteradiel. In november 2012 is een motie van GrienLinks aangenomen om een bijenbeleidsplan op te stellen. Op 23 januari is dit bijenbeleidsplan opiniërend besproken in onze raad. Het eerste zaadje is daarmee geplant.
Kernwoorden van het op 23 januari aan de gemeenteraad voorgelegde plan zijn inspireren, participeren en beheren. Het gaat om betrokkenheid bij de leefomgeving, de bewustwording van de samenhang in de natuur en het belang van biodiversiteit. Wat ook bijzonder aanspreekt in het plan is dat duidelijk is dat gemeente, burgers, boeren en bedrijven het samen moeten gaan doen.
Het liefst in breder verband met omringende gemeenten. Want wat zou het mooi zijn als Friesland, nu al gentechvrije provincie, de eerste bijenprovincie zou worden. De eerste initiatieven tot verbinding zijn er, het 11 stedenbijenlint en het biodiversiteitsnetwerk Fryslan zoemt! Een uitdaging voor gemeenten in Friesland om hiermee aan de slag te gaan.
Veel van de aanbevelingen van het bijenplan kunnen zonder extra uitgaven gedaan worden zoals het delen en verspreiden van kennis, creatieve ideeën om aandacht te vragen voor de situatie van de bij, het stimuleren van het kopen van drachtplanten, het maken van nestplaatsen en het stimuleren van duurzame bedrijfsvoering. Niet alles kost geld.
Een aantal aanbevelingen kosten wat. En in tijden van crisis is dat lastig. Maar uiteindelijk gaat het bij de bijen om een grotere crisis met grotere gevolgen. De bijensterfte is een signaal dat het niet goed gaat met het milieu. Wat de bijen treft, treft ook de weidevogels en alle andere insecten. Maar het treft ook ons. Bijen zijn een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. En daarbij hoort naar ons idee het stoppen met het gebruik van gif voor onkruidbestrijding bij. Dit gif staat op de nominatie om verboden te worden. Wat GrienLinks betreft gebeurt dit zo snel mogelijk.
Het bijenplan werd door de raad positief ontvangen. Daar zijn wij als GrienLinks fractie erg blij mee. Wij hebben er vertrouwen in dat bij de perspectiefnota in juni het belang van bijen voor onze gemeente in perspectief gezet gaat worden. En dat vanuit duurzaamheidsperspectief, het doorgeven van de aarde, de kosten van een bijvriendelijk beleid zullen worden afgewogen. Bijenbeleid levert veel winst op. Zonder gifgebruik voor onkruidbestrijding wordt het oppervlaktewater schoner en zijn er minder kosten voor reiniging nodig. De woonomgeving wordt er mooier en gezonder door voor bewoners en toeristen. Het is welbegrepen eigenbelang om voor een goede leefomgeving voor bijen te zorgen.