Nieuw werken, nieuwe manieren van zorgen en leven, nieuwe economie, nieuwe politiek, alles wordt nieuw en als iets nog niet nieuw is dan wordt het dat vanzelf. Niets blijft hetzelfde, gelukkig maar.

Zelfs niet als mensen proberen zich vast te houden aan oude systemen vanwege onbekendheid met het nieuwe en angst voor het nieuwe. Ook niet als mensen zich vast willen houden aan dogma’s of aan de gevestigde orde. Tofik Dibi werpt zich op als vernieuwer van GroenLinks. Hij wil mensen weer in het hart raken en de groenlinkse idealen weer meer centraal stellen. Door zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap heeft hij deze idealen weer duidelijk op de agenda gezet. Een jonge politicus die de moed heeft om met  Jolande Sap het debat aan te gaan over op welke wijze deze idealen het meest tot hun recht kunnen komen. Hun gezamenlijke doel is een groene en sociale economie.

In onze huidige economie is groei het ijkpunt. Groei betekent meer geld en meer mogelijkheden, meer bezit en daarmee meer aanzien.  We gaan er in het westen van uit dat mensen graag zoveel mogelijk willen bezitten en consumeren en daardoor gelukkig worden. Als we samenwerken doen we dat omdat we er ook zelf ook beter van worden. Toch is niets minder waar, bij samenwerken gaat het om zoveel meer. Het gaat om vertrouwen, om recht doen aan elkaar, om integriteit, om geluk. Mensen zijn sociaal ingestelde wezens die gelukkig worden van relaties en van vertrouwen in elkaar. Voor geld kun je veel kopen maar geen geluk. Mensen willen vooral een zinvol leven. De vraag om welvaart niet af te meten aan wat je bezit of consumeert wordt daarom steeds breder gedragen. De vraag om een nieuwe economie en een nieuwe politiek neemt toe. Een nieuwe economie die geluk in plaats van geld centraal stelt. Het gaat bij economie immers niet alleen om een huishoudboekje van de staat maar vooral om samenleven en hoe je dat met elkaar op de beste en meest duurzame manier kan doen.

Tofik Dibi wil van GroenLinks weer een voorloper maken als lijsttrekker of als kamerlid. Aan de bestuurlijke kwaliteiten van Jolande Sap voegt hij idealisme en vernieuwing toe. Hij durft te dromen. Het belang van idealen in onze samenleving en in de wereld is groter dan een persoon. En daarbij gaat het er niet om wie het meest verstand heeft van economie of wetgeving maar om wie toekomstperspectief kan bieden. Voor mij is het duidelijk, ik stem op Tofik Dibi omdat hij mensen in hun hart wil raken. Dat haalt het beste in mensen naar boven. BAM staat wat mij betreft voor Betrokken, Aansprekend en Motiverend. Het is hoog tijd voor een keerpunt in het huidige economische denken, het is tijd voor een big BAM!