In de raadsvergadering van 24 november stelde GL-raadslid Dirk van der Wal een vraag over het wijzigen van het bestemmingsplan voor bedrijfswoningen. Hieronder de tekst.

Onderwerp: wijzigingsbevoegdheid bestemmingsplannen in verband met bedrijfswoningen

In veel bestemmingsplannen van de gemeente komt de bepaling voor dat de gemeente een bevoegdheid heeft tot wijziging van de bestemming van agrarisch in woondoeleinden in geval van een bedrijfswoning.
Meestal is bedrijfswoning dan als volgt geformuleerd:

Een woning in of bij een gebouw of op een terrein, slechts bedoeld voor (het huishouden van) een persoon, wiens huisvesting daar gelet op de bestemming van het gebouw of bedrijf noodzakelijk is.

Bij ons zijn berichten binnen gekomen (concreet Gytsjerk, Gytsjerksterhoeke en Hurdegaryp bedrijfswoning Hooghiemstra) dat het college deze bevoegdheid zeer ruim toepast. Zo ruim dat de noodzakelijkheidstoets eigenlijk niets meer voorstelt.
De gemeenteraad heeft niet voor niets bestemmingsplannen vastgesteld waarbij nieuwe bedrijfswoningen alleen nog worden gevestigd als dit strikt noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering. De gemeenteraad heeft dit gedaan om het open agrarisch gebied zo open mogelijk te houden en afwijkingen van een bestemmingsplan tot een minimum te beperken.

Kunt u dit uitleggen?

 
Dirk van der Wal